Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Țopa Gheorghe

S-a născut la 6 mai 1963 în orăşelul Nisporeni, Republica Moldova. Este al zecelea copil din cei unsprezece ai familiei Ţopa. Gheorghe a fost un copil talentat, i-a plăcut să cînte, să participe la diferite serbări, a învăţat să cînte de unul singur la chitară. Se hotărăşte să-şi lege destinul de muzică, aşa după armată, la vîrsta de 20 de ani este admis la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”, specialitatea canto, pe care-l absolveşte în anul 1978. La acea vîrstă era deja căsătorit avea doi copii şi urma să ia decizia vieţii sale ‒ să rămînă în capitală ca să cucerească scena naţională sau să plece în orăşelul natal ca să-şi continue cariera la nivel local. A mers la Mihai Dolgan ca să-i ceară un sfat, maestrul însă i-a zis să-i cînte ceva, Gheorghe Ţopa a ales să interpreteze un cîntec al său (şi muzica şi versurile ‒ „Lacrimă amară”, mai tîrziu din acest cîntec a rămas doar titul, versurile au fost prelucrate de Dumitru Matcovschi, anume acesta a fost cîntecul cu care a debutat în scenă), astfel după absolvirea colegiului Gheorghe Ţopa îşi începe cariera scenică în calitate de solist al ansamblul „Contemporanul” („Noroc”). Cea de-a doua piesă care l-a făcut cunoscut a fost piesa lui Mihai Dolgan „Înveşniceşte-mă”. A urmat o perioadă fructuoasă pentru interpret cu multe turnee prin ţară şi peste hotare.

În anul 1990 este angajat în calitate de solist al formației „Teodor”, condusă de Petre Teodorovici. Din anul 1992 pînă în prezent Gheorghe Țopa este conducător artistic şi solist al formaţiei „Curaj”.

În anul 2002 absolveşte Institutul de Arte, specialitatea ‒ regie de estradă.

Titlul onorific „Maestru în Artă” i-a fost conferit în anul 1996.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
125 locuitori

Buschi este un sat din cadrul comunei Vărăncău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 113 km de Chișinău. Populaţia satului Buschi alcătuia 125 de oameni în anul 2004. Satul Buschi a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.